Witaminowa bomba – shake z czarnej porzeczki

Czarne porzeczki to źródło wielu niezbędnych witamin, a głównie witaminy C. 100 g czarnych porzeczek pokrywa około 260% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. W tym owocu zawarta jest również rutyna, czyli witamina P, która ułatwia przyswajanie witaminy C. Czarna porzeczka to źródło witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu. Owoce czarnej porzeczki to cenne kwasy organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki oraz przeciwnowotworowy karotenoid luteina. Duża zawartość karotenu sprawia, że porzeczki chronią nas przed drobnoustrojami oraz korzystnie wpływają na poprawę wzroku.
Sezon w pełni, dlatego wykorzystajmy to i jedzmy porzeczki w każdej postaci. Moja ulubiona to shake lub mus, w zależności od tego ile dodamy wody. Miksuję oczyszczone owoce z wodą, cukrem i gotowe!  Bazę porzeczkową możemy użyć do przygotowania napoju lub gęstym musem możemy posmarować kruche ciasto lub naleśniki. Możliwości jest wiele. Do dzieła!

Doris