Wege kanapka – zielona moc cukinii

Często nie kontrolujemy ile zjadamy mięsa, zwłaszcza czerwonego, które nie jest zbyt dobrze tolerowane przez nasz organizm. Ale jeśli mamy w zwyczaju posilać się solidną porcją na obiad – to na śniadanie można by się obejść…

Czy wyobrażacie, że w kanapce można się obejść bez mięsa czy sera? Otóż tak! Jest wiele ciekawych kombinacji, w które początkowo może być Wam ciężko uwierzyć. Oto pierwsza z nich: zielona moc cukinii. Co potrzebujemy:

  • kawałek cukinii
  • troszkę oliwy
  • kiełki – ja użyłam pora mogą być różne
  • awokado – wystarczy ćwiartka

20161118_085257Cukinię kroimy w plasterki ok 3 mm kilka minut i podsmażamy na oliwie z dwóch stron. Solimy możemy dodać dowolne przyprawy – oregano, bazylię czy zioła prowansalskie. I w zasadzie to wszytko – układamy wszytko na kanapce – i gotowa!

Dobrze jak dysponujemy smakowitym pieczywem – w mojej wersji podpłomyk żytni!

Smacznego!

 

Sylwia