Wafle- smak z dzieciństwa, coś słodkiego do porannej kawy w pracy.

Wafle to szybki sposób na zrobienie deseru. Gdy jest upał a mamy ochotę na coś słodkiego a za nic w świecie nie chce nam się piec, polecam zrobić takie wafle. Są bardzo dobre, przypominają smaki dzieciństwa. Świetnie się sprawdzają do popołudniowej kawy w domu jak i tej porannej w pracy.

 

Wafle ze śmietanką do kawy

Składniki:

 

  • 1 jajo,
  • Pół szklanki cukru pudru,
  • 1 margaryna,
  • 200 g śmietanki do kawy w proszku, może być też w połączeniu z kawą cappuccino,
  • Opcjonalnie: wiórki kokosowe, orzechy, płatki migdałowe, itd.,

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy wodę w garnku, stawiamy na nim miskę blaszaną i na parze ubijamy jajko z cukrem pudrem na puszystą masę. Rozpuszczamy margarynę. Studzimy. Przestygniętą masę jajeczną łączymy stopniowo z masłem i śmietanką. Na koniec do powstałej masy możemy dodać wiórki, bakalie, itp., choć polecam najpierw spróbować w wersji podstawowej.

Doris