Trochę Hiszpanii w zimie – tortilla

Omlet z ziemniakami to typowe danie kuchni hiszpańskiej, które świetnie sprawdzi się, kiedy nie mamy pomysłu na obiad do pracy lub kolację w domu. W zasadzie tortilla jest dobra na każdy rodzaj posiłku, poza tym można ją jeść na ciepło i na zimno, podgrzanie w mikrofalówce też wchodzi w grę. Pełna dowolność.  W Hiszpanii zwykle jedzona jest na zimno do śniadania jako przekąska tzw. tapas. Podstawową wersję stanowią jajka i ziemniaki, to już od nas zależy jakich dodatków użyjemy aby wzbogacić jej smak. Może być to podsmażona wędlina lub kurczak, papryka, cebulka, pomidory, szpinak, pieczarki, ser, świeże zioła, itp.

tapas-1164262_1280

Bardzo dobrym uzupełnieniem do tortilli, ale to już tylko w wersji kolacyjnej w domu, jest przygotowane przez nas wino tinto de verano w bardzo prosty sposób. W dosłownym tłumaczeniu jest to letnie wino. Wystarczy zmieszać w stosunku 1:1 czerwone wino stołowe z cytrynową wodą gazowaną, opcjonalnie dodać kostki lodu i plasterek cytryny.

wine-glass-951223_1280

Zachęcam do zrobienia tortilli, zwłaszcza, że jest to naprawdę pyszne danie. Poniżej przepis.

Składniki:

4 ziemniaki

5 jaj

1 cebula

Sól, pieprz

Oliwa do smażenie

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać sporą ilość oliwy z oliwek i przysmażyć w niej ziemniaki, tak aby nie były surowe, ale lekko miękkie w środku i nie za bardzo rumiane. Dodać posiekaną cebulę, lekko ją zarumienić.
  3. Jajka wymieszać, dodać przyprawy, połączyć z odsączonymi z tłuszczu ziemniakami z cebulą.
  4. Na rozgrzana patelnię z odrobiną oliwy wylać masę Gdy się zetnie przewrócić na drugą stronę, przy pomocy talerza (połóż go na tortilli i energicznym ruchem przewróć patelnie do góry dnem, wtedy tortilla zostanie na talerzu, postaw patelnie i delikatnie zsuń na nią tortille). Smażymy jeszcze  kilka minut.  Po wyjęciu na talerz kroimy w trójkąty.
  5. Jeśli chcesz użyć różnych dodatków, dodaj je do masy jajecznej i dalej postępuj jak w punkcie 4.

Doris