Tort hiszpański. W sam raz na sezon truskawkowy.

Sezon w pełni, oprócz przepysznych truskawkowych koktajli czy naleśników z musem truskawkowych, prawdziwą pysznością jest bezowy tort hiszpański. Wbrew pozorom prosty do zrobienia, a efekt końcowy i smak robi niezapomniane wrażenie.

Polecam, spróbujcie.

Składniki:

8 białek

800 g. cukru

400 ml. wody

1,5 l. śmietany (30%)

1 cukier waniliowy

400 g. konfitury (niekoniecznie)

owoce do dekoracji (ja wybrałam truskawki)

Wykonanie:

 

Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wodą, gotować do momentu, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop – trzeba być cierpliwym bo to trochę trwa. W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę i stopniowo dodawać pozostały cukier, następnie stopniowo również dodawać wrzący syrop nieustannie miksując. Wyłożyć masę białkową na dwa wyścielone papierem do pieczenia duże spody tortowe lub można na papierze odrysować wielkość tych form i bezpośrednio na nim ułożyć.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni, pieczemy ok. 50 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Placki mogą pęknąć, ale nie należy tym się przejmować

20160430_205511

W tym czasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę wraz z cukrem waniliowym, można też dodać wspomagacz do ubijania czyli śmietan-fix, ale niekoniecznie. Bezowe placki przełożyć śmietaną i konfiturą. W moim przypadku posmarowałam blat śmietaną, posypałam truskawkami, ponownie nałożyłam śmietanę, wierzch również posmarowałam śmietaną i ułożyłam owoce. Opcjonalnie można ozdobić listkami mięty lub truskawek.

20160501_111516

 

Ze względu na to, iż śmietana ubijana jest tylko z cukrem waniliowym, więc nie jest słodka, co doskonale równoważy słodki smak blatów bezowych. Zachęcam do przetestowania tego przepisu.

Doris

  • Anka

    wygląda smacznie