Szybkie grzanki z mikrofali

Smaczne grzanki można zrobić również w mikrofali. Taki sprzęt jest na wyposażeniu większości biur. Na uwagę zasługuje fakt, iż grzanki przyrządzone w mikrofali są równie smaczne i chrupiące jak te z grilla, patelni czy piekarnika.

W zależności od preferencji można zrobić je w różnych wersjach:

Na słodko: z konfiturami, miodem, owocami, posypane cukrem waniliowym, cynamonem i udekorowane bitą śmietaną.

Na słono: z dodatkami takimi jak: ser żółty, pleśniowy, kozi, owczy, wędlina, pieczarki, pomidory, przeróżne przyprawy.

To bardzo prosty pomysł na śniadanie lub przekąskę w biurze. W domu natomiast można pokusić się o nadawanie grzankom kształtów korzystając z metalowych foremek do ciasteczek.

 

Przepis na szybkie grzanki

toast-1077881_1280

Wersja słodka

Dowolne pieczywo (może być świeże jak i czerstwe) kroimy na niezbyt grube kromki. Następnie na ok. 2 minuty wkładamy je do mikrofali ustawiając  temperaturę na 300-350 W, w ten sposób pozbawiamy pieczywo wody wysuszając je. Po wyciągnięciu z mikrofali mogą być jeszcze miękkie, ale po krótkiej chwili, gdy woda odparuje, staną się suche. I o to chodzi. Wystarczy wykorzystać ulubione przez nas dodatki i gotowe. W przypadku gdy wybierzemy świeży owoc np. jabłko, należy na suchą grzankę położyć cienkie plasterki, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem, ponownie wstawić do mikrofali na 350 W na około 1 minutę.

Wersja słona

Po wysuszeniu pieczywa nacieramy je obranym ząbkiem czosnku, jest to bardzo łatwe, gdyż pieczywo ma chropowatą powierzchnię. To samo robimy z pomidorem, najlepiej wybrać bardzo dojrzały lub użyć pasty pomidorowej Następnie na grzance układamy wędlinę i ulubione dodatki, posypujemy serem, doprawiamy ziołami i ponownie wstawiamy do mikrofali na 350 W na około 1 minutę.

Oczywiście obydwie najlepiej smakują na ciepło.

Doris