Seler naciowy- oczyszczanie, odchudzanie oraz potężna dawka energii

ZDROWIE I PSYCHE

Opublikowano przez:

Warto zaprzyjaźnić się z selerem naciowym i wprowadzić go do codziennej diety. Jest to super sposób na zdrowe rozpoczęcie dnia. Szklanka świeżo przygotowanego soku wypita z samego rana zapewni nam zastrzyk energii przez wiele godzin.

Seler naciowy ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Bez niego nie istnieje żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Seler odtruwa organizm z toksyn zawartych w tym co spożywamy na co dzień oraz pobudza przemianę materii, przy tym jest bardzo nisko kaloryczny, w ok. 10 dag naci jest 4-5 kcal. To zielone warzywo wspomaga proces trawienia i likwiduje zaparcia. Polecane jest również osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Seler pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie tym samym polepsza pracę nerek i serca. W dawnych czasach polecany był panom jako afrodyzjak. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami.

Jest źródłem wielu witamin i minerałów, jest w nim więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP, jest również źródłem beta-karotenu oraz witaminy młodości E. Nie brakuje też mu minerałów takich jak fosforu, wapnia, potasu, cynku, magnezu i żelaza.

green-juice-769129_1280

Jest wiele przepisów wykorzystujących to warzywo. Można przyrządzać, koktajle, sałatki, surówki, zupy, zapiekać seler na różne sposoby – to kwestia smaku i wyobraźni. Jednak absolutna podstawa to sok z selera i jabłek – zwany eliksirem młodości, doskonałe efekty przynosi pity codziennie na czczo. Poniżej 3 szybkie przepisy z wykorzystaniem selera naciowego.

Sok z selera naciowego i jabłek – eliksir młodości

Najlepszy jest sok uzyskany z tej samej ilości jabłek i selera naciowego poprzez użycie sokowirówki. Można tez użyć blendera, ja tak robię, miksuje składniki z niewielką ilością wody lub kostek lodu w lecie.


Zupa- krem

Składniki:

ok. 300 g selera naciowego

1 cebula

1 litr buliony warzywnego

ser pleśniowy

Seler i cebulkę kroimy na paseczki, następnie podsmażamy, dodajemy wywar warzywny i gotujemy aż seler zmięknie. Całość miksujemy i ponownie gotujemy, w zależności od upodobań można zagęścić mąką ze śmietaną, ja zamiast tego wkładam do gorącego kremu kawałki sera pleśniowego oraz doprawiam pieprzem, można też dodać grzanki.

Sałatka z selerem naciowym i rodzynkami

Składniki:

300-400 g selera

1 podwójna pierś z kurczaka

4 łyżki rodzynek

2 łyżki pestek z dyni

2 łyżki pestek ze słonecznika

szklanka jogurtu naturalnego

sól,pieprz

Pierś ugotować w bulionie następnie wystudzić i pokroić na paseczki. Seler umyć i pokroić, posiekać pestki. Rodzynki zalać wrzątkiem, po 10 minutach odsączyć i osuszyć. Seler umyć i pokroić. Wymieszać wszystkie składniki, dodać jogurt,  doprawić solą i pieprzem.

soup-570922_1280