Jogurt z musem jabłkowym czyli dobre drugie śniadanko

Uwielbiam jogurt z dodatkiem własnej roboty musu jabłkowego. Można go dodatkowo doprawić siemieniem lnianym, orzechami czy suszonymi owocami, a przygotowanie takiego śniadania w pracy to po prostu chwila. Na miseczkę wylewamy jogurt naturalny, dodajemy mus i dodatki i możemy dalej, z pełnym ale nie przepełnionym nazbyt brzuchem, oddawać się pracy.

Całą tajemnicę stanowi tu wspomniany mus i zaraz Wam powiem jak ja przygotowuje się do takich śniadanek wcześniej, aby nie myśleć o tym na co dzień.

Co musisz mieć:

  • kilka jabłek – z mojego doświadczenia zdecydowanie najlepsze są jabłka szara reneta lub ewentualnie jakieś inne kwaśne. Choć zdarzało mi się używać jakichkolwiek zwłaszcza jak zostały mi w domu tak zwane „niedobitki”, a aby były trochę bardziej kwaśne doprawiałam je sokiem wyciśniętym z cytryny
  • cynamon
  • goździki
  • do kwaśnych jabłek może być troszkę miodu lub agawy – wedle uznania
  • kilka małych słoiczków

Szara reneta czeka na obróbkę

IS_20151213_110330

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w księżyce, a następnie na jeszcze mniejsze cząstki.

IS_20151213_111242

Jabłka wrzucamy do garnka i podlewamy niewielką ilością wody ok. 3/4 szklanki. Zagotowujemy a następnie na małym ogniu dusimy około 40 min. Wszytko zależy od tego czy chcemy aby jabłka miały jednolita konsystencję czy też aby pozostały większe kawałki. Co jakiś czas możemy zamieszać .

IS_20151213_120452

Tak wyglądają jabłka po uduszeniu.

IS_20151213_120531

Na koniec dodajemy trochę cynamonu ewentualnie miodu czy też wspomnianej cytryny. Można też oczywiście posłodzić, ale jako że nie jestem fanem cukru -nie rekomenduję.

IS_20151213_120757

I teraz uwaga – najważniejsze. Jeszcze gorące jabłka przekładamy do małych słoiczków. Na pewno macie takie w domu – po musztardzie, oliwkach, koncentracie pomidorowym. Ustawiamy je wieczkiem do dołu i czekamy aż wystygną – i się zawekują.

Słoiczki chowacie do szafki i gdy akurat nie ma co zabrać ze sobą na śniadanie do pracy – macie gotowe rozwiązanie. Mus może być przekąską samą w sobie, choć jak wspomniałam uwielbiam wersję z jogurtem naturalnym. Smacznego!!

Jeśli podobał Ci się pomysł – podziel się z innymi! Udostępnij wpis na facebook.

Sylwia