Grzaniec – stary sposób na rozgrzanie się

Grzaniec to bardzo skuteczny sposób na rozgrzanie się. Świetnie leczy w początkowej fazie przeziębienia, a przy tym doskonale smakuje. Łączy smak dzieciństwa (kogel-mogel) z nutą dorosłości w postaci piwa.

 Składniki:

  • ½l piwa
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki cukru
  • goździki
  • cynamon

 

Sposób przygotowania:

Wlewamy piwo do garnka, dodajemy cynamon i goździki ( ewentualnie przyprawę do grzańca). Stawiamy garnek na  małym ogniu i podgrzewamy mieszając. Piwo nie może się zagotować.

W międzyczasie ucieramy  żółtka z cukrem na gładką i puszystą masę. 

Teraz są dwie szkoły łączenia piwa z koglem – moglem.  Pierwsza zakłada, iż do  naczynia wlewamy kogel – mogel, do którego dodajemy ciepłe piwo. W  drugiej, której jestem zwolenniczką robimy odwrotnie, do ciepłego piwa, wlewamy kogel mogel i jeszcze chwile gotujemy na bardzo małym ogniu. W obydwu sposobach trzeba użyć wysokiego naczynia, gdyż piwo w połączaniu z masą jajeczną bardzo się pieni i może wyskoczyć nam ze zbyt niskiego naczynia, a do tego takiej szkody nie można dopuścić.

 

Doris