Faszerowane jajka dla zapracowanych

Kolejne święta zmuszają nas do wymyślania kolejnych potraw  i zaskakujących smaków.  Dlatego proponujemy zrobić tradycyjne jajka faszerowane. Wykonanie jest banalnie proste a farsz zależy tylko od nas i od naszych inwencji twórczych, w zasadzie można wykorzystać wszystko co znajdziemy w lodówce. Do dzieła!

Gotujemy jajka, obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na pół , wyjmujemy żółtka. Miseczki z białek układamy na tacy.

 Podstawa farszu to żółtka, masło, sól, pieprz + wybrany dodatek. Wszystkie składniki  drobno kroimy a następnie łączymy z masłem. Z przygotowanej masy formujemy kulki i wkładamy do ugotowanych białek, następnie dekorujemy majonezem i odrobiną koperku lub szczypiorku lub przekładamy masę do szprycy i wyciskamy do białek odpowiednią ilość farszu.  Do wersji szprychowej warto dodać serek śmietankowy  typu almette, daje on kremową konsystencję i  masa łatwiej się wyciska.

 Jajka pięknie wyglądają, pysznie smakują i są kolorową atrakcją na świątecznym stole

Oto pomysły na dodatki:

  1. żółtka, masło, sól, pieprz + szynka
  2. żółtka, masło, sól, pieprz+ gotowane pieczarki
  3. żółtka, masło, sól, pieprz + dojrzałe awokado + czosnek
  4. żółtka, masło, sól, pieprz + oliwki
  5. żółtka, masło, sól, pieprz + humus
  6. żółtka, masło, sól, pieprz + świeży ogórek+ czosnek
  7. żółtka, masło, sól, pieprz + zielony ugotowany groszek
  8. żółtka, masło, sól, pieprz + łosoś +chrzan
  9. żółtka, masło, sól, pieprz + ser kozi+ suszone pomidory
  10. żółtka, masło, sól, pieprz + ser żółty + pomidor
  11. żółtka, masło, sól, pieprz + tuńczyk w sosie własnym + cebula+ ogórek konserwowy

Jeśli ktoś ma dość jaj i chce zaskoczyć rodzinę –  może zrobić wyżej wymienione farsze zastępując jajka serkiem. Gotowym farszem smarujemy placki tortilli, posypujemy rukolą, zwijamy ścisło i kroimy na ukos kawałki ok. 3 cm. Tortille będą również wyglądały efektownie.

tortilla-185263_1280

Do Was należy wybór. Jajka czy tortille ???

Doris