Czekoladowe banofee pie

W ramach podziękowań za życzenia z okazji Dnia Kobiet, przygotujmy coś słodkiego. Jeśli mamy braki czasowe to ciasto w sam raz dla nas. Można je robić w międzyczasie innych czynności, nie wymaga pieczenia i jest naprawdę pyszne. Jest to czekoladowa wersja banoffee pie. Polecam!

 

chocolate-183543_1280

Składniki:

  • 250 g ciastek w mlecznej lub gorzkiej czekoladzie,
  • 70 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 400 g kajmaku z puszki w temperaturze pokojowej ,
  • 180 g czekolady, gorzkiej pół na pół z mleczną, roztopionej
  • 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 4 średniej wielkości banany,
  • kakao do oprószenia (można też zmieszać z kawą rozpuszczalną).
  1. Ciasteczka wraz z masłem zmiksować w malakserze lub włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem, następnie wymieszać z roztopionym masłem.
  2. Uzyskaną masą wyłożyć dno i boki formy na tartę lub tortownicę o średnicy 20 cm, boki wykładamy do wysokości 3,5 cm Schłodzić w lodówce.
  3. W tym czasie zmiksować lub wymieszać kajmak z roztopioną czekoladą. Masę wyłożyć na schłodzony spód, schłodzić przez 4 godziny.
  4. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder, można też dodać śmietan-fix. Banany pokroić w plasterki i połowę z nich dodać je do śmietany.
  5. Bitą śmietanę z bananami wyłożyć na schłodzony wierzch tarty. Udekorować pozostałymi bananami, oprószyć kakao.

Tartę można zrobić wieczorem i schłodzić przez noc w lodówce, jednak trzeba ją wyjąć wcześniej przed podaniem do temperatury pokojowej, by masa czekoladowa nie była zbyt ścisła. Jak mam bardzo mało czasu, nie ubijam śmietany, tylko mieszam banany z dowolnymi lodami, najchętniej bakaliowymi, nakładam na tartę, schładzam, posypuję kakao i podaję. Spróbujcie koniecznie !!!

Doris