Certyfikat FSSC 22000 – komu opłaca się go wdrożyć?

warto wiedzieć

Opublikowano przez:

Współczesny człowiek żyje w świecie zwiększonego dostępu do informacji. Wszelkie wiadomości i nowinki niemalże z prędkością światła docierają z jednego końca świata na drugi. Wszystko jest dostępne w internecie, zainteresowanym nic nie umknie.

Ludzie niezależnie od wieku coraz chętniej czerpią z niego wiedzę. Mówi się nawet potocznie, że jak czegoś nie ma w sieci to nie istnieje. Trochę to zabawne ale jednak z ziarenkiem prawdy. Z tego też powodu konsument wie już czego może wymagać i to robi. Dotychczasowe obowiązkowe certfikacje w związku z tym już nie wystarczą.

Certfikat obowiązkowy a dobrowolny

W przypadku tych pierwszych istnieją konkretne przepisy prawa, które regulują zakres podejmowanych działań oraz określają kompetencje stron trzecich upoważnionych do przeprowadzania tychże działań. Te kompetencje są określane ustawowo lub wymogami akredytacji.
Certyfikacja dobrowolna to bardziej potrzeba wynikająca z dwóch zainteresowanych stron by potwierdzić zgodność. Nabiera ona w dzisiejszych czasach coraz większego znaczenia.

Certyfikacja w obszarze bezpieczeństwa żywności wydaje się jak najbardziej pożądana i wymagana obliczu zagrożeń chemicznych czy środowiskowych jakie dotyczą produkcji i dystrybucji żywności. Stąd zainteresowany konsument będzie zwracał uwagę, zarówno na te obowiązkowe, jak i dobrowolne certyfikaty oznakowane w rożny sposób na etykiecie produktu.

FSSC 22000 – Certyfikacja systemów bezpieczeństwa żywności

FSSC 22000 to norma bezpieczeństwa żywności Globalnej Inicjatywy na rzecz Bezpieczeństwa Żywności (GFSI). Certyfikacja ta jest oparta na ogólnoświatowej normie systemów zarządzania żywnością ISO 22000. Dzięki niej i firma i konsument mogą mieć pewność, że produkty spożywcze spełniają odpowiednie standardy.

Certyfikacja FSSC 22000 skierowana jest do:

  • producentów żywności, pasz, dodatków do żywności,
  • dostawców żywności do sieci handlowych (sprzedawców detalicznych i handlowych),
  • firm świadczących usługi porządkowe, transportowe,
  • dostawców środków do mycia i higieny,
  • producentów opakowań z: tworzyw sztucznych, metalu, szkła oraz z kartonu, papieru mających  bezpośredni kontakt z żywnością.

Korzyści wdrożenia tego systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności są ogromne. Od potwierdzenia prawidłowości w funkcjonowaniu systemu produkcji i monitorowania łańcucha dystrybucji żywności, przez zmniejszenie kosztów związanych z ryzykiem wyprodukowania wadliwego produktu. Aż po wzrost zaufania konsumenta na rynku, czy niewątpliwy wzrost konkurencyjności firmy.

Wdrożyć system, ale jak?

Na rynku istnieje wiele firm oferujących usługi w ramach norm FSSC 22000, w tym właśnie certyfikację. Wspierają one swoich klientów w działaniach, które mają zapewnić spełnienie wszystkich wymagań w tym temacie. Poprzez szkolenia i audyty prowadzone przez zatrudnianych profesjonalistów, pomagają nie tylko uzyskać certyfikat, ale też poszerzyć rynek czy zmniejszyć liczbę audytów. Przykładowo firma Pakuła Consulting jako najdłużej istniejąca na rynku świadczy usługi szkoleniowe i wdrożeniowe na dużą skalę i jest w tym obszarze liderem. Pierwsza na rynku uzyskała certyfikat ISO 9001:2015 a wcześniej ISO 27001:2013. Z firmą świadczącą takie usługi warto nawiązać współpracę, gdyż stanowi ogromne ułatwienie w przejściu od ISO 220000 (jeśli firma ma już ten certyfikat) do FSSC 22000 poprzez wdrożenie dodatkowych wymagań określonych przez FSSC.

Artykuł partnera